Jangan Clik

Sunday, February 6, 2011

Deko rumah- kabinet dapur

Ni design yang aku buat, yg aku proposed kat kedai perabot, senang keja dia nanti nak design kabinet dapoq yang akan dia buat ikut kehendak aku, w'pun tak 100% sama tapi dekat2 nak sama tu kira ok la, kaler aku tak decide lagi tapi bg aku hitam la sesuai kot, tak nampak kotoq sangat.
Ni lakaran oleh kedai perabot tersebut mengikut kehendak aku, kira ok la tak jauh sangat bezanya. Mula2 nak buat bentuk L-shape ja tapi wife aku mintak tambahan kat hujung untuk senang keja dia nak hidang makanan kat sudut tu, kira kabinet dapoq aku jadi U-shape la jgak.

Lepas semua perbincangan mendapat persetujuan maka kerja2 pasang memasang pun bermula.Sat ja depa pasang, dalam sehari ja semua keja setel.Dalam dua tiga kedai yang buat kabinet dapoq ni aku pi survey last2 pi ambik kedai yg first jugak. Bukan apa saja nak tgok mana kedai yg buat elok dgn harga yang berpatutan.
Kepala paip ngan dapoq aku beli berasingan, cuma upah kedai untuk pasang ja ngan pasang kabinet dapoq sekali.
Dalam ramai2 memba yang aku mintak pendapat ada yang suruh buat kabinet dapoq guna konkrit dan ada yang suruh buat pakai medium kayu ja. Mula2 tu aku decide mmg nak buat pakai konkrit sebab murah dan tahan tapi bila aku tanya tukang dia kata dia cuma wat acuan konkrit ja, klu bab kabinet yg nak letak dalam acuan tu kena cari tukang kayu plak. Aku pikiaq lecehla plak nak kna deal ngan ramai2 ni, alih2 aku ambik keputusan wat kabinet dapuq guna medium kayu ngan plastik la senang, guna satu tukang ja, dia wat semua, pasang dapoq ngan hud, buat pipeing dan plaq elektrik sekali. Tak pening2 dok pikiaq dah.
Kabinet kayu ni dia nak kena jaga kalau rumah tu didapati ada anai2 yang mudah menyerang la ngan akibat klu kawasan perumahan selalu kena banjir. Klu rumah yang mmg ada anai2 tu seeloknya semboq la ubat anai2 dulu di keliling rumah ngan tempat nak boh kabinet ni, mana tau kot2 ada lubang kat lantai yang boleh anai2 ni pi serang kabinet tu. Tapi pikiaq2 balik, klu buat pakai konkrit pun sama ja akibatnya, sebab bahagian dalam yg buat daripada kayu tu pun mungkin ble rosak dek anai2 ataupun banjir, dan hanya luaran yg diperbuat drpd konkrit tu ja yg kukuh, yg lain2 habih jahanam serupa tu jugak.
Kabinet aku buat ni mmg disertakan sekali 2 tempat letak periuk dan perkakasan lain, senang tak payah nak gantung2 dah. Tak menyemak kawasan dapoq sangat, maklumla kawasan dapoq pun kecik sebesaq sekangkang kucin ja.
Ni tempat letak botol2 dan bekas2 kecik. Teratur dan jimat ruang .

Ni tempat letak pinggan dan cawan klu lepaih basuh. Kabinet2 lain ngan laci tu banyak ruang lagi yang bole kita letak segala macam dari sudu, pinggan , gelas dan macam2 lagi la.

23 comments:

  1. cantiknya bila nak buat kenduri masuk rumah ni?

    ReplyDelete
  2. insyaAllah klu kami dah dok nti mmg nak buat kenduri masuk rumah, nti kami jemput ieda sekeluarga key, kami buat makan2 kepok leko ngan ayaq sirap ja hahahaha bajet habih buat rumah katakan

    ReplyDelete
  3. ceh ....ckp dekat cikgu siti azlina takkan keropok leko dgn air sirap ja kot...x standard ler cikgu paling koman pun chicken chop ke....

    ReplyDelete
  4. boleh tanya. kat mana buat kabinet dapur ni? berapa harga keseluruhan?

    ReplyDelete
  5. ieda: errk..chiken cop, nampak gayanya kena order chiken chop kat pak hainan la jawabnya. klu takdak chiken chop, fish chop ble dak, ikan bilih la hahahaha...
    eL : saya buat kabinet ni dekat Wa Furniture, Jejawi, Kangar, Perlis. Harga semua sekali RM 5800 tak termasuk dapur dan hud

    ReplyDelete
  6. tumpang tanya, rumah tang mana?klo kat sg petani ada cdangan kontrktor x?

    ReplyDelete
  7. salam... nak tanya, kedai tue kat area mana, exact location? berminat la dengan kabinet tue, simple but stylish...

    ReplyDelete
  8. upah design saja dia buat tak...kami nak buat yg konkrit...tp susah la nak design sebab nak U shape..tapi keadaan dapur memanjang...susah..sempit plak nak laluan ke belakang rumah

    ReplyDelete
  9. Saya buat dekat Wa Furniture Jejawi Dalam, Kangar, perlis, ni no phone tokey dia, Chee Kun 019-4434843. Dia selalunya buat furniture kayu ja, konkrit dia tak buat. Bukan Kabinet dapoq ja dia buat, Wall kabinet ngan wardrobe pun dia bleh buat. Kos saya buat kabinet dapoq tu cuma RM 5,800.00.

    ReplyDelete
  10. Saya juga bercadang nak tempah wardrobe kat Wa Furniture ni...ada member dah tempah kitchen kabinet... dia bina dari simen tu, pasang tiles etc...pastu tempah pintu, accessories dan rak dinding je. Price memang ok.
    Boleh layari juga blog saya myvitalvits.blogspot.com jika berminat untuk ambil vitamin semulajadi dari jenama Shaklee. Sesuai untuk seisi keluarga..

    ReplyDelete
  11. brape kaki panjang kesemua kabinet ni..

    ReplyDelete
  12. Cantikknya dapur... Masreena baru je install kabinet dapur ni, cuma RM5000 je, jadilahhh untuk rumah teres saiz sederhana kan =)

    Cara Pengiraan Harga Kabinet Dapur 3D

    ReplyDelete
  13. Salam. Nk tanya assesori kabinet dapur tu beli kat mana? Kat kangat ke?Tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya tempah kat Wa furniture, jejawi, no tepon ada kat komen di atas

      Delete
  14. kalau nak buat id boleh hubungi sy ... 0195526370

    ReplyDelete
  15. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  16. Salam. cantik sungguh combination colour yg bro pilih. Moga org rumah lagi bersemangat nak ke dapur selalu.
    Harga rm5800 lebih kurang sama dengan harga sy ambil utk rumah di shah alam tapi table top sy pilih yg quartz stone. kalau pakai solid surface mmg tak tahan, akan selalu pecah. ramai contractor suruh pilih concrete utk tahan lama tapi tu lah leceh nak kena cari tukang kayu mcm bro cakap.
    Dekat shah alam tu mudah skit nak survey2 kedai grill ka kabinet dapur, byk choice. Jadi area kangar minta bantuan abg2 kak2 boleh bagi cadangan contractor mana yg workmanship dio mantap..kira hampa puas hatilaa dgn kerjo dia..utk bikin grill rumah n kabinet dapur. tq
    sy yg delete pos Pak lah (silap acc,p pakai acc ayoh, mengamok dia) hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. satu lg kontraktor yg ok workmanship buat kabinet dapoq belah utara nih Iriz Deco, kedai dia dekat Kerpan Kedah, berpatutan , ni no telepon dia 04-794 2822

      Delete