Jangan Clik

Tuesday, March 1, 2011

Deko rumah - Langsir

Memandangkan rumah aku tak banyak mana tingkap jadi tak banyak sangat la spend untuk memasangnya. Sepatutnya langsir -langsir ni dah lama siap, tetapi memandangkan terdapat sedikit masaalah jadi terlewat sikit pemasangannya. Langsir2 ni aku tempah kat Alor Setar, untuk ruang tamu aku buat langsir biasa saja cuma tambah Day Curtain ja. Pengajaran daripada kesilapan tersebut yg aku pelajari adalah bila kita nak tempah sesuatu tak kira la, sofa ka, langsir ka, dlam resit tu mesti tulih kod kaler atau kod brg yg kita pilih dan harga, jgan bagi kedai bubuh harga lumpsum, sebab bila2 ada kesilapan kita ada bukti hitam putih. Ini yg terjadi kat aku sebab masa depa bg resit kira lumpsum takdak tulih kod , atau harga satu2 brg. Masa depa nak mai pasang tu aku perasan yg Day curtain ngan Reel stand lain drpd yg aku ngan wife pilih. Bila pi komplen depa hanya mengaku yg Day Curtain tu mmg silap depa dan depa sanggup ganti dgn yg kami pilih, tapi tang Reel Stand tu depa kata mmg yg tu yg kami pilih, sedangkan kami pilih corak lain, tapi disebabkan takdak bukti kami malaih nak bising2 jd redha ja la dgan stand tu w'pun harganya jauh lebih murah dri stand yg kami pilih tu. Nak buat gena, tak penah kena bila sekali kena dua kali tau. Ni pengajaran untuk semua la.
Di bahagian master room aku buat Roman Blind sebab tingkap dia tak besaq mana jadi aku rasa sesuai la kot, bukan apa style Roman Blind ni kan antara fesyen baru saja la nak try boh kat rumah aku plak.
Di bilik ketiga bubuh langsir style biasa ja. Saja aku pilih kaler grey bru mathching ngan kaler dinding. Sini aku tak bubuh day curtain sebab bilik dah agak redup dilindungi awning belakang rumah.
Tingkap bilik kedua ni kecik sikit jd aku cadang bubuh Zebra Blind ja,

Kat tingkap dapoq mula2 cadang nak bubuh blind kayu tapi takut kerap dok kena ayaq dari sinki, nti naik kulat plak jadi aku boh sekali Zebra Blind macam kat bilik kedua tu kat sini, lgpun bahan dia dari plastik payah sikit nak naik kulat, nak cuci pun senang.

6 comments:

  1. Salam. Tumpang tanya boleh... Mana awak tempah roman blink tu. Dah puas saya carai tailor kat perlis ni yg mau jahit roman blink tapi tak jumpa....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya buat kat Aloq Staq, kat kedai Vinylex Curtain City, Jalan Gangsa , jalan belakang Toyota Auto Service. kalau pi ikut Shahab Perdana pun boleh jugak, lalu tepi pasaraya nama apa pun saya lupa, belakang pasaraya tu ada rumah kedai, dekat2 situ la.

      Delete
    2. oo.tq... berap lama masa tailor tu ambik utk jahit erk?

      Delete
    3. Rasanya lebih kurang 2 minggu

      Delete
  2. kain kualiti ok x??

    ReplyDelete
    Replies
    1. kualiti kain so far berpuas hati la, dah 4 tahun pakai masih ok lg

      Delete