Jangan Clik

Tuesday, August 6, 2013

Temuduga Penolong Pegawai Tadbir N27


Sebenaqnya tarikh aku temuduga Pen. Pegawai Tadbir N27 ni 11 hb Jun 2013 aritu, saja post arini sebab result dah keluaq kemarin, kot2 pakat tertanya2 result jadi aku insert sekali keputusan result temuduga tersebut. Keputusannya Alhamdulillah aku dapat calon simpanan, calon simpanan nih sah laku dia dlm tempoh setahun, dan akan dipanggil apabila terdapat kekosongan jawatan tersebut selepas batch yg berjaya tu lapor diri, sekiranya terdapat calon berjaya yang menolak atas sebab tertentu, barulah dipanggil calon simpanan tersebut. Memba aku penah jugak dapat calon simpanan Penolong akauntan W27, dlm bulan Oktober keluar result, bulan Januari batch yg berjaya lapor diri dan dlm bulan April batch calon simpanan termasuk beliau plak dapat tawaran. . Ada wife memba aku dpt calon simpanan Pen. Pegawai Tadbir N27 nak dekat setahun bru dpat tawaran, tempoh berapa lama calon simpanan nak dapat tawaran tak tentu, sebab ikut kekosongan jawatan tersebut, aku dulu pun masa dpt jawatan Pembantu Tadbir N17 nih pun dapat calon simpanan gak, dlm masa 3 bulan pastu bru dapat tawaran. Walaupun dapat calon simpanan tapi aku dah cukup bersyukur, tambah2 bila tgok statistik pengambilan yg agak heaven cam kat bawah:-

Statistik Jawatan Penolong Pegawai Tadbir N27 2013

  • Bilangan Permohonan : 153, 183 orang
  • Bilangan Panggilan Temuduga : 49, 116 orang
  • Bilangan Kekosongan Jawatan : 67 orang
  • Bilangan Calon Simpanan : 1000 orang
Mungkin selepas nih ada lagi calon yang akan menghadiri temuduga Pen. Pegawai Tadbir N27, jadi kat sini aku nak bg sedikit tips dan kongsi pengalaman temuduga aku tempohari. Temuduga kali ni merupakan yang ke 3 bg aku, 2 temuduga sebelum nih aku guna lesen Diploma aku, tapi tak berjaya, kali nih aku guna lesen KPSL, aku dah lulus Ujian KPSL Pen. Pegawai Tadbir N27 tahun 2011, tapi takdak rezeki aku masa tu, lepas result keluaq aku dah terlepas utk temuduga jawatan nih, lagipun mmg aku tak isi borang temuduga sebab nak tgu result KPSL nih keluaq. Lepas isi borang SPA8 , takdak panggilan temuduga utk tahun 2012, bila masuk tahun 2013 bru dipanggil temuduga. Jadi bila dah tau tarikh interview dgan sepantas tenuk la ku sediakan apa yg patut dan baca serba sedikit maklumat berkaitan kerja kerajaan nih, tambah2 aku dah  berkhidmat dlm kerajaan, sahih penemuduga akan tanya soalan2 cepumas punya, aku kena interview di Bangunan Tun Abdul Razak, Kangar dan ada yg kena di Bangunan Persekutuan, aku rasa tempat yg aku kna interview nih utk calon yg dah berkhidmat dlm perkhidmatan awam. Nindia antara tips sebelum menghadiri temuduga Pen. Pegawai Tadbir N27:-

Etika berpakaian:-

Lelaki- berpakaian kemas dan sopan, baju kemeja lenggan panjang warna cerah, seeloknya pakai talileher atau blazer, seluar slack hitam dan berkasut kulit. (bg yg dah bekerja seeloknya pakai name tag)

Wanita-baju kurung atau baju yg agak sopan dan pakai kasut bertutup penuh.

(Jangan sesekali mengabaikan aspek pemakaian semasa menghadiri seisi peperiksaan dan temuduga. Tahukah anda aspek pemakaian turut mempunyai ‘aura’ tersendiri semasa anda menghadiri peperiksan dan temuduga? Bukan hanya mempengaruhi panel penemuduga, malah untuk diri anda.
Dengan pemakaian yang beretika dan hebat, ianya bukan sahaja mempengaruhi panel penemuduga, malah memberi pengaruh besar kepada tahap keyakinan, ketenangan dan kehebatan anda.)

Susunan sijil-sijil dan salinan.

- IC, surat beranak, sijil SPM, sijil berenti sekolah, Resume yg ringkas dan bergambar,Diploma, Ijazah , trankripsi, dan sijil2 kegiatan luaq (asal sahaja) (bagi yg guna KPSL jgan lupa bawak salinan keputusan peperiksaan KPSL tersebut yg menunjukkan anda lulus ketiga2 subjek, dan isi borang Lampiran A-pengesahan ketua jabatan dan Lampiran D-Ringkasan kenyataan perkhidmatan yg bole didonload di laman SPA serta salinan Laporan prestasi tahun semasa yg telah disahkan oleh ketua jabatan)

Persediaan Lain:-

- Baca buku Arahan Perkhidmatan dan Arahan Perbendaharaan, baca sokkabaq ttg isu-isu semasa, menteri-menteri kabinet, plan2 ekonomi kerajaan.

-Sebelum masuk bilik penemuduga, ketuk pintu 3 kali, bg salam , serahkan sijil2 kita dan duduk dgan tertib.

- Mai awai semasa temuduga utk menunjukkan kita betoi2 ada komitmen utk jawatan nih.

Antara soalan2 yg ditanya penemuduga kat aku:-

Perkenalkan diri dlm bahasa Inggeris.
- yg nih mmg aku dah prepared awai2 sebab seblm2 nih pun mmg depa akan suruh mcm nih.

Latarbelakang tugas sekarang.
-aku jawab penah buat cuti, kursus, isytihar harta, aset dan stor.

Cuti terbahagi kepada berapa
-aku jawab la apa yg aku ingat, cuti perkhidmatan, cuti sakit lanjutan, cuti perubatan dan cuti tidak berekod, pastu aku huraikan la satu2.

(tang nih dia dah tanya soklan berkaitan IQ)
Kalau staf bawahan awak dah habis cuti rehat, dan cuti sakit swasta dia pun dah habis limit,  tapi dia cuti lg dgan mengemukakan mc, camana awak nak buat?
- tang nih aku jawab tolak cuti rehat dia utk tahun akan datang (failed) jawapan dia aku kna suruh staf tersebut pi klinik kerjaan dan sahkan mc dia tu oleh pegawai perubatan kerajaan.

Macamana kalau anak salah seorang staf awak sakit berjangkit dan kna kuarantin di rumah atau di hospital, layak ka staf tersebut dapat cuti kerantina?
-aku jawab tak boleh sebab cuti kerantina hanya utk staf sahaja, dan jikalau anak beliau sakit dan memerlukan penjagaan, beliau boleh memohon cuti rehat.

Kalau tengok kekosongan jawatan N27 di Perlis ni sikit, jadi awak sanggup kah kalau kna posting luar negeri Perlis , memandangkan awak dah beli rumah kat sini?
( aku pun jawab dgan berhemah la, w;pun dlm hati kalau bole nak posting dlm negeri Perlis takpun negeri2 yg dekat ja) Sebenaqnya kalau saya dah sanggup untuk memohon jawatan nih, jadi saya kena terima apa juga keputusannya nanti, w;pun kna posting kat negeri lain.

Ada apa2 yang awak ingin sampaikan?
- Kalau saya ditawarkan jawatan nih, saya akan melakukan tugas dgan penuh amanah dan tanggungjawab serta tak akan mengecewakan org yg telah memilih saya, kerana bagi saya w;pun di mana pun saya bekerja, di situlah punca rezeki saya yg saya berikan utk anak, isteri dan ibu bapa saya, kerana bg saya kerja itu merupakan satu ibadah.
 
Selesai sudah, sebab aku hanya ditemuduga oleh seorang penemuduga saja, lepas salam ngan beliau , aku ucapkan terima kasih dan bg salam sebelum keluaq. Llleeegggaaa... tu la sedikit sebanyak pengalaman temuduga aku kali nih. Sharing is caring, shaving is cleaning hehehehe....

385 comments:

  1. saya pun calon simpanan..mean antara 1000 org tu..huhu, ramai kwn2 yg same2 x dpt langsung. At least bersyukur walaupun x berharap sgt utk dpt.

    ReplyDelete
  2. الْحَمْدُلِلَّه.sy nk share gak,dorg tnya pasal dasar kerajaan jugak tanya hobi in english:)

    ReplyDelete
  3. saya berjaya ke tawaran n27 ni.. n guest what.. bos saya pun dapat tawaran ni.. tapi dia tolak sbb dia dah tinggi jawatan kat tmpt saya keje sekarang...jadi anda dah dapat 1 peluang utk ke n27.. kalau ade rezeki tak kemana kan.. rezeki Allah tu luas.. sama sama kita berdoa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. U dah dpt surat tawaran ke?

      Delete
  4. sama-sama berdoa moga ada rezeki utk saya.saya pun calon simpanan gak.anyway tahniah mana yg telah berjaya

    ReplyDelete
  5. InsyaAllah, kalau ada rezeki tak ke mana, harap2 semua yg dapat calon simpanan tu berjaya diserap ke perkhidmatan kerajaan.

    ReplyDelete
  6. Tahniah, samalah kita dapat calon simpanan. Harap ada peluang kekosongan. Tapi kebetulan kat opis sekarang memang ada 3 kosong jawatan N27 , bos kata nak buat surat kat SPA untuk isi, alhamdulillah lah kalau dapat, xyah pndah jauh. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la, memba saya habaq 67 kekosongan la ni akan diisi oleh calon yg berjaya, dan calon simpanan akan isi jawatan ni utk Pen. Pegawai tadbir yg akan dinaikan pangkat ke N32, yg mana JPA dah mintak N27 yg dilantik sblm tahun 2006 utk diberi pemangkuan ke N32 yg mana surat pencalonan dri JPA telah dihantar tahun 2012.

      Delete
  7. Sy dapat jwtan ni...biasanya bila ye boleh dpt surat tu? X sabar plak nak tau..ade sesape yg tau?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tahniah sebab berjaya,surat tawaran selalunya akan dapat selepas 3 minggu dri tarikh result keluar di laman SPA8

      Delete
    2. hi...tadi ada call spa putrajaya.. dorg dh edarkan surat tawaran hari ni. so..bg yg dpt tu kita sama2la tunggu k.. tahniah...

      Delete
  8. saya pn dapat calon simpanan..Alhamdulillah.. tp berserah je la pada yg esa semoga di permurah kan rezeki..
    tgk semua yg post kat blog2,, dapat soalan yg agak mencabar.. tp saya.. Alhamdulillah.. dapat soalan mudah.. soalan biasa2 je.. perkenalkan diri dan tugas2.. n soalan yg pelik sikit.. dia tanye siapakah dato lee chong wei.. hihi..

    ReplyDelete
  9. Alhamdulillah...saya jugak sorg antara 999 yg dpt calon simpanan tu..mudah2an rezeki kita sama2 ye!

    ReplyDelete
  10. Syukur alhamdulilah...sy pun calon simpanan pen peg tadbir N27..dan juga merupakan calon simpanan pen peg pembangunan masyrakat S27.sy teramat bersyukur kepada Allah...atas rezeki yg dberikan. Ni la tgh tggu surat..mana yg dulu sy ambil je..

    ReplyDelete
  11. Keputusan Pen. Pegawai tadbir N27 yg naik pangkat ke N32 dah kluaq & surat tawaran utk depa pun dah dihantar, jadi calon2 yg berjaya dan calon2 simpanan pakat2 tunggu la no kot2 surat tawaran sampai kat rumah, cuma cepat ngan lambat ja.

    ReplyDelete
  12. sya salah soramg calon yg dtwrkn untuk memangku 32..tp menolak pemangkuan..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Knp x ambik yana? Kesian calon simpanan..hehe

      Delete
  13. 1k k calon simpanan.dh le kuota 27 xbyk..calon smpnn pun ikut rangking sape yg pertma n seterusnya ikut turutan akn dpnggil..slmat bjya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg ada ranking ke calon simpanan tu?

      Delete
    2. Takpalah 1k ka 15 ratuih k ka, mungkin ada sebab spa amik calon simpanan ramai w'pun kuota n27 sikit. Mmg ikut ranking tp rezeki di tangan Allah, mungkin ada mungkin takdak, mungkin cepat mungkin lambat.

      Delete
  14. Ade sape2 yg dah dpt surat tawaran tak?

    ReplyDelete
  15. salam...Alhamdulillah saya pon berjaya...tahniah kepada yang berjaya sebagai calon simpanan juga...kalau ada rezeki xkemana hehehe...

    ReplyDelete
  16. kenapa surat lambot benor sampai ekk.. kat mana bole rujuk??

    ReplyDelete
    Replies
    1. selalunya surat tawaran akan dihantar bila satu tarikh kemasukan oleh SPA dah ditetapkan , sebagai contoh, bulan Januari batch yg berjaya akan melapor diri, mungkin bulan Disember surat tawaran akan dihantar utk buat Medical check up dan sebagainya

      Delete
  17. assalamua'laikum.. sy marini. tahniah kepada semua yg berjaya, juga kepada calon simpanan dan semua yg telah dipanggil temuduga.. alhamdulillah sy juga berjaya temuduga N27 ini.. tp surat tawaran blm dapat lg.. kawan2 jika dah dapat surat beritahulah saya k.. email sy: ayin_vlt@yahoo.com

    ReplyDelete
  18. sy dh semak n cal spa n dapat utk lantikan N27. Skrg tgh tggu surat je. Peg yg menjawab panggilan tu suruh bersabar sbb katanya YB baru blum sign letter offer...huhuhu..Selama ni sy bkhidmat ngan swasta ada sesiapa tau x permulaan gaji n27 bg pemegang diploma 13xx or 16xx??? minta share

    ReplyDelete
    Replies

    1. Gaji Minimum Gaji Maksimum Kadar Kenaikan Gaji Tahunan
      RM1,361.14 RM4,427.94 RM145.00





      Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan; atau
      [ Gaji Permulaan: RM1,361.14 ]
      Sijil Tinggi Agama Malaysia atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan; atau
      [ Gaji Permulaan: RM1,361.14 ]
      Diploma dalam bidang pentadbiran awam yang diiktiraf oleh kerajaan daripada institusi-institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya; atau
      [ Gaji Permulaan: RM1,661.95 ]
      Diploma dalam bidang pengurusan harta benda yang diiktiraf oleh kerajaan daripada institusi-institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya.
      [ Gaji Permulaan: RM1,737.15 ]

      Delete
  19. tahniah kepada adik-adik eo saya yG BARU NI SAYA DAH 6 TAHUN JADI EO BUAT MASA NI TGH TUNGGU PEMANGKUAN EO N32 JADI MUNGKIN TEMPAT SAYA NI AKAN DIGANTI OLEH ANTARA ADIK2 SEKALIAN YG GANTI TEMPAT SAYA

    ReplyDelete
  20. Bro Asrul..sy skrg ni jwtan kontrak govt...kalau bro tau myb boleh kongsi if gaji sy skrg boleh carry forward waktu nak masuk jwtan ni...actually sy dpt jwtan ni...thanx..

    ReplyDelete
    Replies
    1. gaji yg bole carry forward utk jawatan lain adalah utk penjawat awam yg berjawatan tetap sahaja, bg yg berstatus kontrak mmg tak bole carry forward gaji tu.

      Delete
    2. ooo yeke...basic dah 2.2k skrg ni..sakit la kalau x ble carry forward..anyway thax for the info bro..

      Delete
    3. if x silap sy gaji kontrak bulanan boleh, ikut tangga gaji.. . tapi buku service kna guna yg baru utk jwatan tu.. untuk kontrak smbilan (gaji hari), x leh carry forward,,,

      Delete
  21. tahniah kepada yang Berjaya..saya juga salah seorang calon simpanan ppt n27...asrul..kalau dah dapat tawaran jangan lupa bagitau staf ag perlis ni erk...hehe...sama2 amik exam kpsl dulu kan...

    ReplyDelete
  22. ya ka...saya tak perasan yg mana satu? ari tu interview kat Bangunan Tun Razak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak..interview kat bangunan persekutuan...kawan kak miza..Ha la...kita amik exam kpsl sama2 kan ari tue...kalau dah dapat tawaran bagitau la sama yer

      Delete
    2. ok, klu nuhaini dah dpat tawaran maklum la kat sini key

      Delete
    3. (Bro asrul,bly bertanya atas dasr pengelaman.Ape motif SPA emel pada sya perkara di bawah)

      Assalamualaikum w.b.t dan Salam Sejahtera.

      Tuan/Puan,

      Dengan hormatnya saya diarah merujuk perkara di atas.

      2. Dimaklumkan bahawa Bahagian ini sedang dalam proses pertimbangan kepada calon simpanan untuk dilantik ke jawatan ke jawatan tetap Penolong Pegawai Tadbir Gred N27 (sekiranya ada kekosongan). Tuan/Puan diminta untuk mengemukakan dokumen-dokumen berkaitan sebelum tawaran lantikan dibuat:-

      1) Salinan resume;
      2) Salinan Kad Pengenalan;
      3) Salinan Surat Beranak;
      4) Salinan Sijil SPM;
      5) Salinan Skrol Dip. / Transkrip;
      6) Salinan STPM;
      **7) Salinan Slip Keputusan Peperiksaan Khas (KPSL); dan
      **8) Slip Gaji Terakhir.
      ** adalah bagi calon yang sedang berkhidmat di dalam Kerajaan

      3. Sehubungan itu, kerjasama pihak tuan/puan adalah dipohon untuk ,menghantar salinan-salinan tersebut secara terus melalui emel kepada saya atau difakskan ke Bahagian Pengambilan

      Delete
    4. pada pendapat saya, mungkin saudara telah berada dalam shortlist calon simpanan PPT N27 yg akan dilantik kelak, jadi utk konfomkan ttg email ni, seeloknya saudara call bahagian pengambilan SPA berhubung dgan encik mohd azlan tanya dia ttg kesahihan email tersebut, atau berhubung dgan sesiapa di Bah. Pengambilan ttg perkara ni, dan saudara kna email atau fakskan salinan dokumen tersebut seberapa segera sebab tak rugi apa pun kalau kita antaq dokumen tu kat depa.

      Delete
  23. tahniah..saya juga slah seorang calon simpanan.. menurut SPA calon simpanan tanpa tempoh sah laku akan dilantik mengikut susunan kekananan dan susunan tu rahsia..so tunggulah moga ada rezeki untuk kita..amin..:)

    ReplyDelete
  24. Hari ni smua yg berjaya ari tu g ambik srt tawaran d putrajaya.. tahniah..

    ReplyDelete
  25. btul ka?? sy jg mrpkn calon.simpnan,,dlu ms dpt pt/po sy jd calon smpnan jg,,3 blan tggu trus dpt srat lntikan ttap n17 under KDN,,,alhmdlh kali ni dpt lg clon smpnan n27,,,hrp2 thun dpan ada la pggilan,,,,skrg lntikn bru kn p krsus dlu,,dpt info dr member jg dlu clon smpnan n27,,,skrg da brtgas dipk sabah jd eo,,,

    ReplyDelete
  26. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  27. macam mane nak tahu calon simpanan dapat atau tak tawaran ye.. nak call JPA tp which number nak call?? ade sape2 tau x??

    ReplyDelete
  28. Menanti dan terus menanti perkhabaran gembira buat calon simpanan PPT 2013..setiap hari berdoa semoga hari ini akan ada panggilan telefon atau surat yg bertulis urusan kerajaan. Semoga penantian ini tidak terlalu lama.

    ReplyDelete
  29. Maaf bertanya. Ada tak sesiapa disini yg calon yg berjaya?dpt jwtn ppt under bwh kementerian kesihatan?sebab surat penempatan yg diberi berkuatkuasa 10 sep 2013 di putrajaya..tp surat yg diterima ada bgtau tunggu sehingga surat penempatan yg akan dikeluarkan oleh kementerian kesihatan..saya sgt konfius..mohon sesiapa disini boleh bantu saya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ikut pengalaman saya, awak dilantik PPT di bawah kementerian kesihatan, nanti satu surat penempatan tetap akan dihantar kat awak dri kementerian kesihatan yg akan memberitahu penempatan sebenar awak yg mungkin ditempatkan di mana2 hospital atau pejabat kesihatan di negeri2. sebagai contoh kawan saya dilantik ppt di bawah kementerian perumahan, dan beliau mendapat surat penempatan dari kementerian perumahan bahawa penempatannya adalah di Jabatan Bomba negeri kedah, kerana jab. bomba adalah di bawah kementerian perumahan.

      Delete
    2. Terima kasih banyak2...tapi tarikh lapor diri mcm mana ye?nak tunggu surat dr kementerian kesihatan ke atau berdasarkan surat yg diberi bersama dengan surat tawaran lantikan yg dikeluarkan SPA?

      Delete
  30. Berita baik untuk calon simpanan..program transformasi spa bil 32 menyatakan pindaan tempoh sah laku bagi calon simpanan bukan lagi setahun sebaliknya sehingga calon dilantik tetap.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betol ke.., alhamdulillah.. minx2 la calon simpanan nie dpt dipanggil secepat mungkin.. x saba nk bekerja nie :)

      Delete
    2. Ye ke? Alhamdullillah. Ada tak calon simpanan yg dah dapat offer?

      Delete
    3. tula sy ada email spa 18 sept berkenaan temph sah laku calon simpanan ppt n27,mmg spa reply sehingga diserap tetap..so skrg mampu berdoa n menunggu jela..

      Delete
  31. Iyeke....alhamdulillah...sy juga antara calon smpanan n27 ni!!
    Hari2 bdoa mudah2an rezeki sy dlm sektor kerajaan.walaupun gaji skrg dh 4k lbh...sy still harap akan dpt jwtn ni...mudah2an....

    ReplyDelete
  32. Salam sy antara calon yg berjaya tp belum dpt apa-apa surat lg. Semua yg berjaya dh dpt surat ke?lps check result dkt web kne buat ape2 ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. awk x pegi ker putrajaya ker ari tu? kmi dah dpt dah... 29hb ni kursus...penempatan 7 okt..

      Delete
  33. salam,, sya juga antara calon berjaya,, tp blum dpt surat tawaran tu,, area kuching sarawak. mungkin kat sarawak lambat lg kot.. eya ker??

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam,sy dr kuching gak,blom dpt surat..bleh mtk email x untuk contact2 klu surat da sampai..ni email sy ...zesmit_87@yahoo.com...tqqqq....

      Delete
  34. sy dh amik surat perlantikan pen.peg n27 kat putrajaya 10/9 aritu. Mereka anta sms & email pd 6/9. cuba cal pn azreen 03-88856312 or pn asyura 03-88856030. Pd 29/9 - 4/10 ada induksi kat pahang. Penempatan tak tau lg, masa induksi mereka akan umumkan. Ada tak sesiapa tau kat mn kekosongan yg terbanyak, at least bole stand by

    ReplyDelete
    Replies
    1. cik ble tnya ka?smua calon 67 org tu smua trma ka twaran lntikan tu??ada yg mlak ka cik?knp srat twran ambil dputrjya?bkn jpa yang hntr srt twaran dlu ka utk lapor dri?

      Delete
    2. Bukan smua 67 terlibat.. yang selebihnya, surat dipos.. trmasuk calon simpanan yg lepas sebanyak 200 kekosongan akan diisi.. calon dibahagi kpd 2.. KKM & JPA. Bagi calon JPA, pos laju.. Calon KKM mel biasa.. (Info dr SPA)

      Delete
    3. ya ka cik?rpnya ada lg calon smpanan thun lpas???igtkn da stle,,utk clon smpann thun ni lg dorg ambil,,,byk jg tu kksngan kalu 200,,,apapun tahniah la cik,,,sy ni trpksa tggu surat la,,,jd cnfirm la thun ni lpor diri jg uda kan cik??calon dr JPA plak lapor 29hb ni jg ka cik??

      Delete
    4. Sy dpt yg pos laju..apa beza jpa dgn kkm? Rushing ni bru nk buat sbb bru resign..nk tnye slh 1 surat trma plntikan kne pos pd spa ke?

      Delete
  35. salam...pegawai yang dh berkhidmat dgn perkhidmatan awam kene wat lg sekali ke pemeriksaan perubatan n akuan sumpah...dlm surat tawaran ckp dikecualikan bg pegawai yg dh berkhidmat..tp kang xbuat depa mintak pulak...emmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. buat jer la...x rugi gak kalau buat..hehe...aku pun baru hbs buat td....5 jam baru siap...hospital kerajaan la katakan..hehe

      Delete
  36. Alhamdullillah saya berjaya akhirnya selepas sepuluh tahun menunggu.kene pergi kursus 29 september di pahang.berdebar pulak nak tunggu penempatan kat mana.harap2 dapat di kuala lumpur.

    ReplyDelete
  37. salam...adik saya N27 lantikan 2006...katanya dah isi kenaikan ke N32 tapi JPA ada isu...isu ape saya tak tahu tapi kalo N27 sekarang ni yang ada tak naik payahlah kita yang simpanan ni nak diserap...erm...

    ReplyDelete
  38. ada info terkini?????????

    ReplyDelete
  39. salam...saya juga calon simpanan N27..nak tnye kalau kite bejaya kelak camana depa nak hubungi kita ye? sbb macam saya no fon da tukar dan telah bertukar kementerian dan rumah..adakah melalui email atau camana ye? bimbang gak tkt2 dpt tp saya tak tahu..ngeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. email awak aktif lagi kan? tapi biasanya kalo dapat maybe tru phone

      Delete
  40. salam saya merupakan calon simpanan EO N27. kenapa bila semak kat website SPA ( ruangan yg kena masuk id & password) ( ruangan semakan) dia tulis keputusan temuduga ( tempoh sah keputusan temuduga setahun bermula daripada 5/8/2013) sedangkan kita dimaklumkan tiada sah tempoh laku..mana yang betul...

    ReplyDelete
    Replies
    1. awak check kat mana ni....????? saya punya tak da pun tulis tempoh sah laku....cuma dalam email je yang ada tempoh sah laku..n baru2 ni saya ada buat pertanyaan di SPA...memang calon simpanan tak da expired...hingga dilantik

      Delete
    2. Su saya buat semakan diruang ruangan pendaftaran yg kita kena masukkan password n id tu.. clik ke ruangan semakan permohonan ( bawah sekali ) - ruangan status permohonan jawatan semasa - cuba su tngok kat status urusan yg tertulis ( keputusan temuduga akan dimaklumkan kemudian - tempoh sah satu tahun mulai 5/8/2013 )

      Delete
    3. iye lah Watie...memang ada..heheh....tapi jgn risau coz saya dah tanya pada SPA katanya tiada expired date...rakyat didahulukan pencapaian diutamakan....semoga kite sama2 beroleh kejayaan ...amin

      Delete
  41. STATUS PERTANYAAN: SELESAI

    Penyelesaian
    Salam Sejahtera, Tuan/Puan, Dimaklumkan bahawa calon simpanan akan dilantik terlebih dahulu sebelum sesuatu urusan dibuat. Tempoh sah laku simpanan adalah selagi calon belum dilantik tetap. Namun perkara ini tertakluk kepada dasar-dasar semasa Suruhanjaya ini. Kesungguhan tuan amatlah dihargai. Sekian, terima kasih. SPA.
    -ini adalah reply daripada SPA bila saya buat pertanyaan-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Slm..sy nak tau la kan..status urusan sy skrg kt dlm dah berubah la..tulis kt situ.. status urusan: simpanan lantikan.. tau x ape maksud tu?..tu calon simpanan ke calon lantikan?

      Delete
  42. saya pun salah seorang calon simpanan PPT ni juga, just na share info, dalam brg pendaftaran SPA memang takde update kt calon simpanan, sistem belum update...tapi dalam sistem SPA, diaorg tau kt calon simpanan.dan mmg betul tiada expired date untuk simpanan.

    ReplyDelete
  43. salam.. tumpang tanya kepada semua kawan-kawan yang jadi calon simpanan, bg calon simpanan kita akan dapat surat atau dapat email x yang memaklumkan kita diketagorikan sebagai calon simpanan... ke kita dimaklumkan melalui keputusan temuduga hari tu jer... mcmana ek.. cuma nak pastikan jer takut x dapat surat jer..

    ReplyDelete
    Replies
    1. takdak surat atau email, cuma kita dimaklumkan calon simpanan melalui keputusan temuduga tu ja.

      Delete
    2. ok TQ, baru ni ada kawan saya yang dah pergi lapor diri, dia kata masa kursus di pahang hari spa panggil 200 org tapi yang terima tawaran cuma 160 lebih jer.. ada dah seorg calon simpanan yang dah dipanggil.

      Delete
  44. Salam..btol ke calon simpanan kena hantar semua dokumen kelayakn semula ke bahagian pengambilan?-enchiknz

    ReplyDelete
    Replies
    1. dpt info dari mana plak ni

      Delete
    2. Saya ada call SPA bahagian pengambilan tempoh hari... kot kawan2 dpt info mcm saya..enchik nz

      Delete
    3. yke??saya pn sama

      Delete
  45. yg dah dpt dah posting blum ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah rasanya...calon simpanan akan datang ni ......ready

      Delete
    2. bpe yg dipanggail utk intake br ni..

      Delete
  46. salam..dah ada ke calon simpanan yg dipanggil?

    ReplyDelete
  47. betul ke calon simpanan ada lbh 3K...tgk slide spa yg org pos kat FB...

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya tgk xda pun cik??bila punya post tu???

      Delete
  48. calon simpanan 1k je lah....ada info bagitahu akhir tahun ni akan ada kemasukan lagi 300...simpanan

    ReplyDelete
    Replies
    1. cik su,,drmn dpt info ni??sy pun calon simpanan jg dr sandakan sabah...hrp2 adalh rezeki kita ni,,

      Delete
    2. salam...saya baru semak status pendaftaran semalam...Alhamdulillah..status calon simpanan tu brubah kepada LANTIKAN TETAP...kira dapatla ek?? ader minta kwn yg ada kwn di SPA cek...diorang ckp dpt...tunggu surat jer....Alhamdulillah...amin3...klau ader maklumat lain...wasap num ni yer...0128537064

      Delete
  49. ye ke...abis tu salahlah info dr panel penemuduga spa yg pos kat FB...

    ReplyDelete
  50. Salam...sy pn merupakan calon simpanan PPT N27..byk rumors psl jumlah simpanan ni kn..ada yg kata 1k..ada yg kata ratus2 je..ntah yg mana yg betul..apapun semoga kira semua yg bgelar calon reseve akn dpanggil seperi yang dijanjikan dalam transformasi SPA...

    ReplyDelete
  51. dkt FB Group tentang exam KPSL N27....

    ReplyDelete
  52. mmg sah 3K simpanan...telah disahkan oleh pegawai SPA sendiri sehingga 2017 secara berperingkat...hrp maklum..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi kita antara 1k sehingga tahun 2013 ni kan? sebab cer tgk statistik pengambilan..

      Delete
    2. saya rs ada yang xkn dgn info cik ni,,sy punya member prnah berkhidmat dgan SPA bahgian pengambilan,,,SPA xkan buat exercise slagi calon simpanan mc ada,,,dorg akan utamakan calon simpanan dlu baru buka tmdga,,so,,xlogik cik ckp simpanan N27 3K,,,conclusionnya tmdga hr tu,,calon simpanan dorg mang da xda utk N27,,,kwn sy ni adalh antar org yg damanhkan memilih calon simpanan yg sedia ada ikut ranking bagi setiap pengambilan berperingkat,,mknenya kita adalah calon simpanan 1k bagi tahun 2013-2014,,,sehingga la slsai bru dorg buat exercise utk PPT n27 lg,,,ni info yg tepat....

      Delete
    3. kalo btol bgus la..huhu..makin x sedap plak nk tgk komen2 kat sni..:'( patah semangat..

      Delete
    4. Assalamualaikum w.b.t dan Salam Sejahtera.

      Tuan/Puan,

      Dengan hormatnya saya diarah merujuk perkara di atas.

      2. Dimaklumkan bahawa Bahagian ini sedang dalam proses pertimbangan kepada calon simpanan untuk dilantik ke jawatan ke jawatan tetap Penolong Pegawai Tadbir Gred N27 (sekiranya ada kekosongan). Tuan/Puan diminta untuk mengemukakan dokumen-dokumen berkaitan sebelum tawaran lantikan dibuat:-

      1) Salinan resume;
      2) Salinan Kad Pengenalan;
      3) Salinan Surat Beranak;
      4) Salinan Sijil SPM;
      5) Salinan Skrol Dip. / Transkrip;
      6) Salinan STPM;
      **7) Salinan Slip Keputusan Peperiksaan Khas (KPSL); dan
      **8) Slip Gaji Terakhir.
      ** adalah bagi calon yang sedang berkhidmat di dalam Kerajaan

      3. Sehubungan itu, kerjasama pihak tuan/puan adalah dipohon untuk ,menghantar salinan-salinan tersebut secara terus melalui emel kepada saya atau difakskan ke Bahagian Pengambilan di 03-8888 5044 (u.p: Mohd Azlan b. Mohd Yusof) secepat yang mungkin.

      Sekian, terima kasih.
      (baru2 sya dpt emel dri SPA,sya pn 1k antra calon simpnan,ada kwn2 taw x npe diorg mtk dokumen ni eye)

      Delete
    5. Bila awk dpt email ni eh? X try call spa ke tanye sebab apa?..

      Delete
    6. maaf, bila dapat email tu? sy tak dapat ape2 email dari SPA pun. ke sy seorang je tak dapat email tu? risaunya...

      Delete
    7. ye..sya pegawai sedang berkhidmat.pe yg pasti ketika interview dlu pn depe dah mtk dokumen cmni..ada x kwn2 kite dlm forum dpt emel cm sya??

      Delete
  53. 3k??aku ranking no. brp ntah..hahaha..kat tempat aku ni..calon simpanan 2 orang jer yg muda..yg lain 2-3 tahun lagi nak pencen...maybe diorg ni kot didahulukan...lagipun..pindaan transformasi 2013 dah sebut ..calon simpanan tiada tarikh luput hingga diserap.. apa pun..syukur jer dgn apa yg ada..Allah merancang sesuatu yg baik utk kita..semua berlaku dengan izin Nya

    ReplyDelete
  54. Ada siapa2 dah dapat surat lapor diri dr kkm??

    ReplyDelete
  55. awak ada info ke?kkm je?

    ReplyDelete
  56. betul ke calon simpanan dh kena panggil?

    ReplyDelete
  57. ada sape2 calon simpanan yang dah dipanggil? please....inform

    ReplyDelete
  58. mula2 risau gak..tp pas bca komen2 kat sni lega skit rsa..hope kite sume dipercepatkan rezeki dan dipermurahkan :) aminn..

    ReplyDelete
  59. Ni Maklumat Drpd SLide SPA semasa Taklimat Kpd PPTN27 baru2 ni di Putrajaya- Disharekan Oleh kwn2 yg pergi taklimat disana dan dipostkan dalam Facebook (Group Penolong Pegawai Tadbir N27)

    Statistik Urusan PPT Gred N27 2013
    Bilangan Permohonan : 151 450 orang
    Bilangan Panggilan Temuduga : 49 117 orang
    Bilangan Hadir Temuduga : 31 612 orang
    Bilangan Lantikan : 1026 orang
    Bilangan Calon Simpanan : 3252 orang

    1026 yg berjaya tu diorg buat secara berperingkat..so sape yg dah dpt surat lantikan kire peringkat pertame la...yg lain2 kne tggu...

    Info tbaru dr peg spa...ada syarat tambahan...syarat dr kementerian pulak...klu kita ranking tinggi pun tp xlulus syarat dr kementerian so nama yg dibwh pulak diamik...last2 trus jdi simpanan kenangan aje.. huhu

    ReplyDelete
  60. maknanya kita akan dipanggil tahun ni @tahun dpn la ek

    ReplyDelete
  61. maknanya kita akan dipanggil tahun ni @tahun dpn la ek

    ReplyDelete
  62. kalau kementerian tak pilih macamana dengan status simpanan kita dengan spa

    ReplyDelete
  63. ada tak sape2 dari SPA yang bleh bantu kami calon simpanan ni ...status...betul ke 3k calon simpanan?????aduhai

    ReplyDelete
  64. masih mengharap juga nie...bila la akan dipanggil..Sabaq2....

    ReplyDelete
  65. Saya pun salah seorang calon simpanan PPT N27, Interview pada 7.5.2013 di ipoh. Saya pun dah joint group PPT thru facebook. Ingatkan simpanan 1k rupanya 3k.

    ReplyDelete
    Replies
    1. aduh...sedihnya...bilala agaknya turn kita kan!!!!!!!

      Delete
    2. u group tu ape namanyer yer..i pun nak join jgk coz one of calon simpanan n27 jgk..harap kita semua akan dpt jawatan tu..insyaAllah..

      Delete
  66. kena buat tindakan susulan ke bg calon simpanan PPTN27?kena hantar semula ke dokumen2 bagai tu?

    ReplyDelete
  67. Rasanya kita tak perlu buat apa2 tindakan. Just wait n see. Teruskan dengan kerja sekarang.

    ReplyDelete
  68. tunggu msj dari spa skrg interview pun spa bg sms...

    ReplyDelete
  69. Alhamdulillah....penantian muncul juga..aku pun calon simpanan..baru td dpt surat tawaran...sy kol spa td... spa ckp seramai 23org utk bulan ni...yeahh ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ade 23 org akan pggil ke utk 1 msia...huh

      Delete
    2. kemungkinan yang di panggil ini disebabkan calon yg berjaya menolak tawaran...
      saya dapat tahu ramai juga yg menolak tawaran atas alasan dapat kkm (close) n penempatan yg jauh.
      -enchik nz

      Delete
    3. yup betul...sb ada yg masuk kementerian luar negeri n ada yg tolak kkm...

      Delete
    4. kementerian mn posting

      Delete
    5. Tahniah untuk kamu, Bila kena posting? huhu. sedih nya tak dapat feedback pape lg... tunggu dan terus menunggu..

      Delete
    6. tahniah...besnyer...saya masih menunggu....

      Delete
    7. tahniah yg da dpt.., sy masih menanti panggilan itu.. :)

      Delete
    8. ada buat rayuan ke?dpt jabatan mana?baru jadi simpanan ke dah lama?

      Delete
  70. Iye?? Calon simpanan dh ade pggil ke??sy pon calon simpanan from IPD Sg. Buloh

    ReplyDelete
  71. Good luck pd yg dh dpanggil..

    ReplyDelete
  72. Erm..awk dpt surat je ke?..ade dpt email dr spa x?..status kt dlm maklumat permohonan dah bertukar ke ?..ke still tulis keputusan temuduga akan d maklumkan kemudian?

    ReplyDelete
  73. Erm..awk dpt surat je ke?..ade dpt email dr spa x?..status kt dlm maklumat permohonan dah bertukar ke ?..ke still tulis keputusan temuduga akan d maklumkan kemudian?

    ReplyDelete
  74. Sape dh kne panggil calon simpanan

    ReplyDelete
  75. kalau yg dh kena panggil utk lapor diri diucapkan tahniah la..sya pun masih menunggu..satu lagi transformasi SPA dengarnya kalau calon simpanan byk2 nie akan ditempatkan juga ke skim lain yg related dgn PPT N27.nie mmg Pengerusi dia sendiri ckpla.agak2 klau skim yang related dgn PPT skim apa yek?no wonder la klau simpanan 3k,kalau betul2 SPA tempatkan ke skim lain cepat jerla habis stok2 simpanan mcm kita nie.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mne thu ni?? nk tgk..kalau btol alhamdulillah..hope cepatlah die panggilkan?

      Delete
    2. xder bukti nak tunjuk,tapi yg nie mmg org yg dikenali dengar sendiri taklimat oleh Pengerusi SPA time bagi taklimat utk Pen Penguasa Imigresen lapor diri di akademi imigresen aritue.saya pun keja kt imigresen jga.InsyaAllah SPA akan panggil,cuma cepat atau lambat jerla...sya pun tgh bersabar jga nie..

      Delete
    3. hmmm..menunggu lg.. :'( xpe la kne bnyk bersabo la nmpk gayanya ni..btw thanks for the info..nt kalo ade lg komen2 la kat cni. :)

      Delete
    4. sya bru col td SPA.diorg ckp calon simpanan PPT27 seramai 4000org..aduhai ini nasib kite.tp sbor ye SPA akan panggil secara berperingkat..

      Delete
    5. boleh tahu ke kite ni bakal masuk kementerian yg mne?? sy xtau la..sbb die tulis kat situ JPA je..

      Delete
    6. klu dpat lantikan under JPA ok la sebab akan diberi penempatan kat mana2 jab kerajaan, nak bertukaq pun senang

      Delete
    7. iye ke?? bgus la cm tu..yg kne pggil ni sekali dgn jpa atau under kkm je??? ke semua kementerian??

      Delete
  76. Knape dlu sy masuk ic dlm keputusan temuduga kuar nama sy calon simpanan skrg masuk ic xkuar ape2. Ape maksud tu?? Ade yg cam sy tak skrg

    ReplyDelete
    Replies
    1. Keputusan IV hanya dipaparkan 3 minggu sahaja. Lepas tu, takde dah dalam senarai keputusan IV. Sebab tu saya dah print awal2 keputusan IV.

      Delete
  77. Menunggu dan masih menunggu...

    ReplyDelete
  78. Saya pun masih menunggu...

    ReplyDelete
  79. bila calon simpanan akan dipanggil ni kalau dpt call dari spa tu memang dapt ka

    ReplyDelete
  80. Saya suka berkhidmat ngan KKM. Semoga mendapat tawaran ke kkm juga. Insyaallah.

    ReplyDelete
  81. kalau betul alhamdulillah..hntr la ke jbtn mne pun..asl dpt dah syukur :') nk kawen nk bli rumah..hg makin naik ni..huhu..

    ReplyDelete
  82. ada yang buat rayuan ke?

    ReplyDelete
  83. Anonymous 10.08pm,
    rayuan ape ye?

    ReplyDelete
  84. rayuan tawaran pelantikan tetap untuk calon simpanan?ada ke yang calon simpanan aritu dh dapat tawaran?

    ReplyDelete
  85. dapat info dari SPA,ada pengambilan seramai 20orang calon simpanan ke KKM.tahniah kepada yang berjaya.

    ReplyDelete
  86. kkm je..jpa mmg x panggil2 lg ke?? boleh x sesiapa jelaskan..keliru n makin x faham..bnyk pasal kkm je..

    ReplyDelete
  87. Ada tak sapa2 calon simpanan kat sini yang buat surat rayuan ke SPA?

    ReplyDelete
  88. KENA BUAT RAYUAN KA

    ReplyDelete
  89. perlu ke buat rayuan? x pnah plk dgr psl rayuan nie..tolong explain please spa2 yg tau

    ReplyDelete
  90. Salam, kita boleh dpt info x, kita simpanan no keberapa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ranking kita sulit, kecuali kita knai org dalam SPA

      Delete
    2. bro asrul..bly Tanya x?sy calon simpanan tp pada urusan status sya check ke pendaftan dh jd latikan tetap..cmne 2?tp spa xda col pn

      Delete
    3. Ya ka, klu lantikan tetap tu tak lama dah la SPA nak panggil lapor diri, klu takdak cal ataupun email dri SPA seeloknya call sendiri SPA tanya ttg status tersebut.

      Delete
  91. ranking dh urg pnting..1st ats khndak jabatan, 2nd br tgk ranking..ie: calon yg ada klulusan sumber manusia akn dberi keutamaan klu Kem Sumber Manusia mrlukan PPT..so wlu rnking dia no 350, dia akn dpnggil wlu calon yg no 340 xdpnggil lg coz klulusan xmmenuhi khndak jabatan..

    ReplyDelete
  92. calon KPSL guane kira...

    ReplyDelete
  93. Rasa saya SPA tak buat mcm tue..diaorg select ikut ranking la.Cthnya klau JPA nk 100 org,SPA pilihla 100 org.pastue nti JPA la buat penempatan di mana2 Kementerian yg ada kosong.

    ReplyDelete
  94. simpanan lantikan status sekarang..ape maknenya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samela ngan sy..mgkin kite ni simpanan yg akan dilantik..tp xtau bila..

      Delete
  95. Bagaimana agaknya nasib PT N17 ni. jawatan lain dah ditambahbaik, pt masih sama. Bila agaknya calon simpanan EO ni nak dapat surat tawaran ye.

    ReplyDelete
  96. Salam..sy slh seorg calon smpnn PPT jgk..klu ad rezeki ad la..xde xpela truskn jela ngn kje skrg ni sbg PTQ under state...urmm bkaitan pnmhbaikn jwtn utk PT ni..bru ptg td Dato Omar mngadakn sesi prbncgn dgn sume PT ngeri Prk..mnurut katenye kertas kja pnmbhbaikn utk PT dh dianta ke JPA so die bg mse pd JPA 6bln utk buat kptsn pnmbhbaikan...mari la same2 kte lihat ad ke x pnmbhbaikn trsbut..adakah jnji ditepati or jnji dicapati??

    ReplyDelete
  97. today col SPA, tnya jumlah calon simpanan... pegawai SPA jwb jumlahnya 4000++...hehehe...mula2 dlu 1000lbh --->3000lbh----> 4000lbh pulak... makin bertambah..ibarat cendawan tumbuh selepas hujan. dh takleh percaya apa2 pun propaganda pasal calon simpanan n27 ni.. silap hari bulan terperap aje status kt..

    ReplyDelete
  98. ada call SPA jgk smlm..SPA explain calon yg status simpanan lantikan dh di hantar nm ke JPA untuk lantikan..cma tarikh untuk lantikan sj yg x tau..tp x tnya psl jumlah calon simpanan..cam x logic ja calon bertambah smp cm tue..ke tue jumlah semua simpanan untuk semua jawatan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye ke mcm 2.. harap2 ada berita gembira nnt.. :)

      Delete
  99. maksudnya ada dua status yg berbeza ke? simpanan lantikan dn simpanan? ade sape2 yg tahu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy pnya status skng simpanan lantikan..still ade yg status calon simpanan ke?

      Delete
  100. bukan sume status calon lantikan ke...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy punye tulis simpanan lantikan.. :)

      Delete
  101. fyi... bagi calon simpanan tahun ini dan seterusnya... kita xade expired date mcm dulu.. dulu ye. setahun.. sekarang hanya tunggu surat lantikan saja...mula2 saya cm ragu2 gak ngan ape yg saya baca.. tp bila call pihak spa.. diorg ckp betul..so..ati girang la ckit.. kalu nk baca dgn lebih lanjut.. buka website spa... tgk n baca ye... hehhe juz nk kongsi ngan kwn2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasanya..ttg isu calon simpanan dh xde expired ramai yang dh sedia maklum dan telah dibincangkan dlm komen2 sebelum ini...anyway, thanks for ur info..:)

      Delete
  102. Status saya juga berubah 'Simpanan lantikan' mudah-mudahan ada rezeki

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeke?sya punye lantikan tetap..sya check pda pendaftaran SPA

      Delete
    2. cik anonymous ini berkhidmat secara kontrak ke skrg?

      Delete
    3. Bile berubah ke lantikan tetap?sebelum ni simpanan lantikan?

      Delete
    4. Sebelum ni status simpanan lantikan ke?

      Delete
    5. sya tetap skrg jawatn PT N17

      Delete
    6. sya pun simpanan lantikan jga status sekarang.sesapa yg status mcm nie,klau dh start lapor diri,roger2 la kt sni.nk tau jga perkembangan terkini kita2 nie semua mcm mna,ada perubahan x.:)

      Delete
  103. NAK SEMAK KAT MANA PLEASE TAK TAHU LA

    ReplyDelete
    Replies
    1. semak dekat status pendaftaran...then cari semakan permohonan...

      Delete
  104. nak semak kat mana

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat pendaftaran spa. sy pun status simpanan lantikan..

      Delete
  105. tak perasan sebelum ni status apa dan sejak bila berubah ke simpanan lantikan

    ReplyDelete
  106. salam...saya baru semak status pendaftaran semalam...Alhamdulillah..status calon simpanan tu brubah kepada LANTIKAN TETAP...kira dapatla ek?? ader minta kwn yg ada kwn di SPA cek...diorang ckp dpt...tunggu surat jer....Alhamdulillah...amin3...klau ader maklumat lain...wasap num ni yer...0128537064

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tahniah..bestnya..kje elok2 ok..goodluck!

      Delete
    2. saya dengar 2hb disember nie ada lapor diri utk EO nie dan panggil utk berkursus.masih menanti skg nie.klau xada,next nanti la kot kan.

      Delete
  107. alhamdullilah...tahniah awak yang dapat lantikan tetap.....amin

    ReplyDelete